luni, 23 ianuarie 2012

Faceti-va bine (40)

Cartoful
Denumire știinţifică: Solanum tuberosum.
Denumiri populare: baraboi, barabulă, crump
Prezentare. Cartoful – o plantă erbacee anuală din familia solanaceelor – provine din America. Adus și aclimatizat în Europa, cartoful a fost folosit, o vreme, ca hrană pentru animale.  În  secolul  al  XVIII-lea, farmacistul francez Parmentier  introduce cartoful  în alimentaţia oamenilor. Datorită calităţilor sale nutritive, cartoful a devenit foarte repede hrană de bază pentru popoare întregi. 

În pământ, cartoful are o tulpină care se  îngroașă sub formă de tuberculi și rădăcini.  Tulpina aeriană este muchiată  și suculentă. Florile cartofului sunt albe sau violete. În alimentaţie, dar și pentru terapii, se utilizează tuberculul. Pentru uz  medicinal se  prepară suc,  decoct,  cataplasme, terci  de cartofi cruzi, cartofi în coajă fierţi pe jumătate, cartofi copţi sau fierţi în coajă, făină de cartofi.
Substanţe  active  importante:  amidon,  săruri  minerale  diverse  (pe  bază  de calciu, magneziu, fosfor, fier,  mangan, cupru,  potasiu), protide,  lipide, vitaminele  din grupul B (B1, B2, B6), vitaminele A și C, acid folic, acid citric, acid malic. Toate acestea arată importanţa de excepţie a cartofului pentru alimentaţie, oferind, practic, o hrănire completă. Mai mult decât atât, cartoful este foarte ușor digerabil.
Întrebuinţări. Preparatele din cartofi combat aciditatea gastrică, precum și iritaţiile interne și  ulcerele  gastrice  și  duodenale.  Naturiștii  recomandă  consumul  de  cartofi celor  care suferă  de  diabet,  obezitate  (cartofii  nu  îngrașă!),  litiaze  biliare,  disfuncţii intestinale, hepatite,  dischinezii  biliare,  artrite.  Decoctul  de  cartofi  fierţi  în  coajă  are proprietăţi alcalinizante și remineralizante. Cel mai sănătos mod de preparare a cartofului este coacerea sau fierberea în coajă. În afară de tuberculi, celelalte părţi ale cartofului sunt toxice. Și chiar și tuberculii sunt toxici dacă au culoarea verde, culoare ce apare, de obicei, după ce tuberculul de cartof a stat timp îndelungat la soare.
Cândva, pe vremea când se cultiva mai mult ca plantă decorativă, iniţiaţii considerau cartoful ca un leac pentru creșterea longevităţii.
Cartofii dulci, cunoscuţi și sub numele de batate (Ipomoea batatas), precum și  topinamburul sau napul porcesc (Helianthus tuberosus) au proprietăţi asemănătoare cu ale cartofului. Napul porcesc este denumit de naturiști cartoful diabeticilor. Batata și napul porcesc sunt recomandate cu insistenţă în hrana celor care suferă de afecţiuni cardiovasculare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!