miercuri, 2 mai 2012

Faceti-va bine (97)

Dudul
Denumire ştiinţifică: Morus alba / Morus nigra.
Denumiri populare: agud, frăgar.
Prezentare. Dudul face parte din familia moraceelor. Se cunosc două specii de dud: cel ale cărui fructe sunt albe (Morus alba) şi cel ale cărui fructe sunt negre la exterior şi roşietice la interior (Morus nigra). Dudul este un arbore puternic, cu o înălţime de până la 15 metri. Are frunze mari, lobate, fiind utilizate în hrănirea viermilor de mătase. Lemnul – bun pentru construcţie – este căutat şi de producătorii de băuturi alcoolice deoarece, pe lângă faptul că se lucrează bine, are şi calităţi aromatizante şi de pigmentare. În cazul dudului, valoare medicinală au frunzele (nu contează dacă sunt de la dudul alb sau dudul negru), din care se prepară o infuzie.

Substanţe active importante: glucozide, carbonat de calciu, adenină, tanin, beta-caroten.
Întrebuinţări. Infuzia de frunze de dud este astringentă şi alcalinizantă. Se folose şte în tratamentul diabetului zaharat (ca adjuvant), dar şi pentru rezolvarea deranjamentelor stomacale şi intestinale – este antidiareică şi este recomandată şi în ulcer gastric şi duodenal. Mai nou, infuzia de frunze de dud se folose şte şi în afecţiuni pulmonare sau astenii, fiind antiscorbutică şi tonifiantă. Naturiştii o recoman dă şi pentru tratarea aftelor şi a stomatitelor.
Din frunzele dudului se mai poate obţine încă un produs medicinal – extractul fluid, utilizat în aplicaţii curente, sub formă de picături.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!