sâmbătă, 15 septembrie 2012

Faceti-va bine (155)

Levănţica
Denumire ştiinţifică: Lavandula angustifolia.
Denumiri populare: levand, spichinel, levănţică de grădină.
Prezentare. Levănţica este o plantă cultivată, prezentându-se sub formă de tufe, care au o nuanţă verde-cenuşie-albăstruie. Aparţine familiei labiatelor. Levănţica are tulpinile ramificate, înălţimea acestei plante ajungând până la 70 cm. Frunzele sunt mărunte şi înguste. În vârful ramurilor se află florile, plăcut mirositoare, care au o culoare foarte bine conturată în peisaj – albastru-violet. 
Levănţica este utilizată intens în industria cosmetică, devenind tradiţională pentru această industrie. Mai mult decât atât, levănţica este şi o binecunoscută plantă medicinală, în domeniul aplicaţiilor terapeutice utilizându-se mai ales florile.
Substanţe active importante: ulei volatil, linalol, geraniol, cumarină, acetat de linalol.
Întrebuinţări. Din florile de levănţică se face infuzie, o băutură eficientă în relaxarea sistemului nervos, dar şi cu calităţi antimicrobiene, antispasmodice, carminative, cicatrizante. Infuzia de flori de levănţică este diuretică şi dezinfectantă. Dă rezultate bune în boli de inimă pe fond nervos, în tulburări stomacale şi abdominale, în cefalee şi migrene, în afecţiuni renale, precum şi în reumatism şi stări de agitaţie, de nelinişte, de hiperexcitabilitate, în insomnii. Interesant de observat – infuzia de levănţică stimulează secreţia celulei hepatice.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!