miercuri, 20 martie 2013

Faceti-va bine (229)


Pătrunjelul
Denumire ştiinţifică: Petroselinum hortense.
Prezentare. Pătrunjelul, o plantă bienală aromatică, aparţine familiei umbeliferelor. Are o rădăcina pivotantă, consistentă, uneori îngroşată, lungă până la 30 cm. Frunzele sunt penat-sectate, cărnoase şi onctuoase, peţiolate. Pătrunjelul înfloreşte pe întreg parcursul verii celui de-al doilea an de vegetaţie. Inflorescenţa este o umbelă. Plantă cultivată, pătrunjelul, asemenea mărarului, se poate sălbătici. Pentru uz medicinal, ca şi pentru alimentaţie, se recoltează frunzele şi rădăcina. Se folosesc şi seminţele.
Substanţe active importante: vitaminele A, B, C (pătrunjelul este foarte bogat în vitamina C), săruri minerale, ulei esenţial.
Întrebuinţări. Pătrunjelul are efecte hipotensive, excitante, revigorante. Reglează activitatea ficatului. Este indicat în astenie, tulburări de nutriţie, anxietate, infecţii, reumatism, gută, având influenţă benefică şi în funcţionarea tractului gastro-intestinal şi a căilor respiratorii. Efecte notabile are pătrunjelul şi asupra purităţii sângelui, fiind un detoxifiant activ, un depurativ eficient şi la îndemână.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!