duminică, 12 mai 2013

Adevarata Friptura de Miel la Cuptor

M-am gandit sa dezvalui astazi o reteta atat de bine pastrata, incat este cunoscuta doar de cativa oameni pe tot intinsul globului. Cum am pus mana pe ea? Poate o sa povestesc odata si asta. Pana una alta, o urc aici si sper sa o citeasca multa lume, inainte ca un anumit domn, al carui nume incepe cu initiala S si care nu are interes ca ea sa fie cunoscuta, sa-mi arunce in aer blogul.
Aceasta reteta se numeste, simplu: "Adevarata Friptura de Miel la Cuptor".  Uite-o:
A. Faza preparatorie
1. Reteta se prepara doar in anii in care Pastele Catolic si Pastele Ortodox (o sa le zic Pastii), cad in aceeasi zi. De aia o si scriu acum, pentru ca fenomenul se va petrece in 2014 si, intrucat pregatirea fripturii necesita mai multe faze, cei interesati vor avea timpul necesar pentru a-si asigura succesul.
2. Dupa ce Pastii au trecut, trebuie facute doua vizite (pelerinaje): la Muntele Athos si la Lourdes. Ordinea nu are importanta, dar termenul de finalizare nu trebuie sa depaseasca luna iulie. Pentru cei care ar dori sa prepare friptura dar nu au bani pentru aceste pelerinaje, se accepta variantele locale, in functie de tara. In Romania, spre exemplu, se poate merge la Sumuleu Mic si la Prislop. 
3. Se tin toate posturile de peste an (miercurea si vinerea, postul Craciunului etc) conform traditiei fiecaruia.
4. Incepand cu 1 august, se spune zilnic, dimineata la trezire si seara la culcare, urmatoarea rugaciune: "Doamne, da-mi mie ca sa prepar, la momentul potrivit, Adevarata Friptura de Miel la Cuptor".
5. Cu o luna inainte de Pasti, daca te-ai tinut de toate regulile si nu te-ai abatut de la ele nici macar putin de tot, in vis o sa-ti apara un cioban (sau un fermier, chiar nu conteaza asta) si o sa-ti spuna asa: "Stai fara grija, iti aduc eu mielul". Daca nu apare, inseamna ca ai ratat Friptura.
6. Daca ai avut visul, trebuie ca imediat dupa ce te trezesti sa spui asa: "Dumnezeul meu, iti multumesc ca m-ai ascultat". Dupa care rugaciunea "Doamne, da-mi mie ca sa prepar, la momentul potrivit, Adevarata Friptura de Miel la Cuptor" trebuie inlocuita cu urmatoarea: "Doamne da-mi mie sa nu gresesc reteta Adevaratei Fripturi de Miel la Cuptor". Apoi, pana a doua zi, sa nu mananci si sa nu bei absolut nimic. 
7. Incepand cu prima zi a Postului Pastelui, rugaciunea trebuie sa devina mai alerta. Se spune de cat mai multe ori pe zi, in gand, asa: "Doamne Isuse Cristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul (pacatoasa)". Idealul este sa se spuna aceasta mica rugaciune continuu, odata cu respiratia, dar numai foarte putini ajung pana acolo. Important este sa se spuna cat mai des si cel care face asta sa nu fie deznadajduit daca mai uita ori nu reuseste cum ar vrea el. 
7. Pana la momentul in care ciobanul din vis o sa bata la usa ta si o sa-ti aduca un miel frumos jupuit si gata pregatit pentru Friptura, impreuna cu sase sticle mici de apa luate, dupa cum iti va spune, de la  sase izvoare tamaduitoare din diferite parti ale lumii, trebuie sa renunti complet la urmatoarele obiceiuri:
- privitul la televizor
- navigatul pe Internet
- bautul cafelei
- mancatul pe saturate
- fumatul
- palavrageala (indiferent cu cine)
- condusul masinii
- shoppingul si, in general, folosirea banilor si a cardurilor bancare
- vorbitul la telefon
- ascultatul muzicii
- cititul
- privitul la ceilalti, pe cat posibil
8. Din momentul in care primesti mielul si pana cand Adevarata Friptura de Miel la Cuptor va fi gata, este absolut obligatoriu sa tii post negru, fara apa. Doar in ziua Invierii, imediat dupa trezire, trebuie sa torni apa din cele sase sticlute ale ciobanului intr-un vas si sa bei jumatate din ea, apoi sa acoperi vasul
9. In ziua Invierii, ziua in care pregatesti Friptura, trebuie sa asculti, la ora 8, la 12 si la 18, Cantata lui Bach numita Herz und Mund und Tat und Leben
10. La ora 18:30 esti pregatit. Este momentul sa incepi pregatirea Adevaratei Fripturi de Miel la Cuptor.
B. Faza executorie
1. Scoti mielul din frigider si il speli bine bine cu un burete imbibat cu apa indoita cu otet.
2. Ungi tava pentru Friptura cu ulei de masline, apoi presari plante aromatice: salvie, scortisoara, mirt, isop
3. Pui mielul in tava, culcat pe partea stanga. O sa ai surpriza sa descoperi ca el intra perfect acolo, fara sa trebuiasca sa-l inghesui cumva.
4. Torni peste miel apa ramasa in vasul in care ai pus apa adusa de ciobanul din vis si nu trebuie sa te miri deloc cand vei simti parfumul vinului din tava
5. Potrivesti temperatura cuptorului la exact 33 de grade si introduci tava, spunand de trei ori urmatoarea rugaciune: "Doamne da sa nu se arda Adevarata Friptura de Miel la Cuptor".
6. Te duci de-acolo fara sa privesti inapoi si te ascunzi la tine in camera, unde te asezi pe un scaun si incerci sa nu te gandesti la nimic. 
7. La ora 11 te duci in bucatarie, deschizi cuptorul si, cu o furculita din acelea lungi, cu doi dinti, impungi mielul in coaste. Vei vedea cum se scurge in tava sange amestecat cu apa.
8. Opresti focul si te intorci in camera ta, unde te asezi in genunchi si astepti, rugandu-te neincetat cu rugaciunea mintii si a inimii: "Doamne, Isuse Cristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul (pacatoasa)"
9. La ora 12 fara un minut te ridici si mergi catre bucatarie, incet, fara sa faci niciun zgomot.
10. La 12 intri in bucatarie, deschizi cu grija cuptorul si atunci - ai grija sa nu te sperii - vei auzi un sunet care-ti va aduce aminte de campiile inverzite, de izvoarele cristaline, de cerul albastru al primaverii, un sunet pe care pret de o secunda nu-l vei intelege, pentru ca va fi ca si cum ingerii ar canta sfios in cuptorul tau, apoi vei realiza ca e un behait din cele care se aud in iesle, de fiecare data cand vine pe lume un miel si, chiar in clipa aceea, mielul va iesi din tava si-ti va sari in brate, iar tu il vei strange la piept si vei plange de fericire.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!