duminică, 1 decembrie 2013

Faceti-va bine (307)

Tarhonul
Denumire ştiinţifică: Artemisia dracunculus.
Prezentare.  Tarhonul  este  o  plantă  aromatică,  erbacee,  perenă,  din  familia compozitelor.  Este  originar  din  Asia,  fiind  considerat  un  aromatizant.  Are  o  tulpină lemnoasă, înaltă până la 1,5 metri, ramificată. Frunzele sunt înguste şi lungi (până la 10 cm lungime), ascuţite la vârf. Florile, dispuse în capitule, au culoarea alb-verzuie, albenă sau brună, tarhonul având perioada de înflorirea din iulie şi până spre sfârşitul toamnei. 


Frunzele şi tulpinile de tarhon sunt folosite în bucătărie, fiind un condiment mult apreciat. Pentru uz medicinal se culeg vârfurile plantei, din care se fac ceaiuri şi decocturi.
Substanţe  active  importante:  săruri  minerale,  pectină,  celuloză,  substanţe  azotoase, ulei eteric, acetaldehidă, cumarină, vitaminele B1 şi C. Uleiul eteric conţine estragol. Acest ulei se află nu numai în tulpini, frunze şi flori, ci şi în rădăcini, practic întreaga plantă fiind uleioasă şi aromată.
Întrebuinţări. Preparatele de tarhon combat infecţiile, sunt diuretice, fac poftă de mâncare, sunt expectorante, stimulează digestia. Tarhonul are efecte benefice în cazul afecţiunilor  pulmonare,  hepatice,  biliare,  renale,  gastro-intestinale,  fiind  un  stimulent activ în funcţionarea acestor organe şi sisteme fiziologice.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!